dinsdag 10 december 2013

Kersthanger

 Ik zag al een paar keer op Facebook en Pinterest van die leuke kerthangers en fotolijstjes voorbij komen. 
Ik heb er een aantal gemaakt. Twee ervan hangen voor het raam (met een zuignap gekocht bij Kruidvat) en anderen ga ik als kerstgroet weggeven.
De ring in het midden heb ik gevormd met 'memory wire', daar kan je spiraalvormige armbanden van maken. Maar het maken van armbanden is nog niet verder gekomen dan dromen, dus gebruik ik het draad hier maar voor. Het is mooi rond en je kunt het makkelijk groter of kleiner maken. Simpelweg een beetje buigen en vastmaken met een plakbandje.
Anderen gebruiken als ring goedkope armbanden van bijvoorbeeld Action, of je kunt er de rand van een plastic beker voor afknippen.
Ik gebruikte wit glasnkatoen en haaknaald nr 3. De kraaltjes heb ik gekocht bij Xenos. Deze hebben een groot gat, waardoor je ze makkelijk op haakkatoen kunt rijgen.

Ik maakte de hanger als volgt:
* Rijg voldoende kralen op het haakkatoen, minimaal 8.
* Haak vasten rondom de ring, zodat de ring mooi bedekt is, maar het hoeft niet heel dicht op elkaar. Probeer een meervoud van 8 te hebben (bijvoorbeeld 64).
* Toer 1: haak 3 lossen (= het eerste stokje), haak een stokje in de vaste rechts naast de lossen (hierdoor kruis je de lossen). Sla een steek over, haak een stokje, vervolgens een stokje in de overgeslagen steek. Ga zo helemaal rond met gekruiste stokjes. Sluit af met een halve vaste
* Toer 2: *Haak 4 lossen, sla 3 steken over, 1 vaste in de volgende steek*, herhaal dit rondom. Zorg dat je 16 lossenbogen hebt.
*Toer 3: In de eerste lossenboog: 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 3 lossen, 1 stokje, 1 half stokje, 1 vaste. In de tweede lossenboog: 1 halve vaste, 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 1 kraal (schuif hem voor het haakwerk en haak een vaste erachter), 1 stokje, 1 half stokje, 1 vaste. Haak zo om en om in de lossenbogen. Sluit af met een halve vaste.


Bij Atelier Valerie staat een mooi voorbeeld van een hanger met een kerstballetje er in.

Ik heb een gehaakt sterretje in het midden gehangen, het patroon staat op Ilona's blog.


Voor mijn moeder, schoonmoeder en oma heeft mijn zoontje kleihangers gemaakt, die ik in de krans hang.2 opmerkingen: