dinsdag 5 mei 2015

Speelkoord en kettingIk heb mijn dochter graag bij mij in de draagdoek en nou zag ik op internet mooie speelkoorden om je kind bijvoorbeeld in de draagdoek iets te spelen te geven. Na weer veel ideeën opgedaan te hebben op Pinterest heb ik een speelkoord gemaakt. En ik maakte er ook meteen een voedingsketting bij.Bovenaan het koord zit een klem om hem ergens aan vast te kunnen maken (scheelt heel wat keren speelgoed van de grond oprapen). Ik heb de kralen aan elkaar geregen met een gehaakte lossenketting.
Ik was van plan een lus bij de klem te maken, die dan om een rozet heen kan, zodat een ketting ontstaat. 2-in-1 zeg maar. Maar het koord is te kort, maar als koord al lang genoeg. Dus dat idee ging niet door.Ik heb kralen van Xenos gebruikt (18 en 20 mm) waar ik omheen gehaakt heb. De stokjes zijn om het gat van de kraal niet kwijt te raken, wel zo handig bij het rijgen.
Alle onderdelen van het koord heb ik gehaakt met katoen en haaknaald 2,5.

De kraal haak je als volgt:
Begin met een magische ring. Haak 1 losse (telt niet mee als steek) en 5 vasten in de ring.
Toer 2: twee vasten in elke steek (10 st)
Toer 3: * 1 vaste, twee vasten* rondom (15 st)
Toer 4 t/m 8 (of 4 toeren bij de kleinere kraal): 1 vaste in elke steek (15 st)
Doe de kraal in je haakwerk.
Toer 9: De steken twee aan twee samenhaken: steek de haaknaald in de voorste lus van een steek (niet de draad omslaan!) en steek in in de voorste lus van de volgende steek, draad omslaan en in één keer door de drie lussen halen. Doe dit tot je nog zo'n 6 steken overhebt. Hecht af en trek het gat dicht met de draad. Werk de draad weg.Voor de ring heb ik een houten ring gebruikt.
Haak eerst vasten om de ring heen tot hij mooi gevuld is.
Toer 2: Haak alleen in de voorste lussen: *1 half stokje en 1 stokje in de eerste steek, half stokje en halve vaste in de volgende steek*, rondom.
Toer 3: Haak alleen in de achterste lussen van de vasten van toer 1: *-* van toer 2 rondom. Zorg er hierbij voor dat de blaadjes verspringen en niet recht achter elkaar zitten.De bloem haak je als volgt (elke toer met een andere kleur):
Toer 1: 6 vasten in een magische ring.
Toer 2: 2 vasten in elke steek (12 st)
Toer 3: *1 vaste, 2 vasten* rondom (18 st)
Toer 4: * 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten* rondom (24 st)
Toer 5: *1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten* rondom (30 st)
Naai twee bloemen op elkaar en vul ze lichtjes op. De bloemblaadjes worden gevormd door met een lange draad vanuit het midden om de bloem heen te gaan en stevig aan te trekken.


De rozet haak je als volgt:
Toer 1: Maak een magische ring. Haak 8 vasten in de ring, sluit met een halve vaste.
Toer 2: 1 losse (telt niet mee als steek). Haak alleen in de voorste lussen: 3 vasten in elke steek rondom, sluit met een halve vaste.
Toer 3: 2 vasten in elke steek rondom, sluiten met een halve vaste, hecht af.
Toer 4: Haak nu in de achterste lussen van toer 1: 3 vasten in elke steek rondom, sluit af met een halve vaste.
Toer 5: zelfde als toer 3.


De voedingsketting is ervoor bedoeld om je kindje tijdens het voeden iets in handen te geven (in plaats van je shirt of je goede ketting of ...)www.facebook.com/weblogJolanda

4 opmerkingen:

 1. Super knap gedaan !!! Lieve groetjes Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Jolanda,
  wauww schitterend gedaan
  heel leuk idee
  bedankt om het te delen
  liefs van martine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk koord en ketting, erg handig gedaan! Wellicht scheelt het eeen hoop blauwe plekken en getrek aan je haren :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed bezig! Geniet van je vakantie! Groetjes mariette

  BeantwoordenVerwijderen