maandag 3 juni 2013

Gehaakte riem


De zomerkleren kunnen toch eindelijk uit de kast! Ik heb een paar jurkjes die wel een riem kunnen gebruiken en nu heb ik een riem gehaakt. Eerst internet afgespeurd naar ideeën en patronen. En dan is het ook wel weer zo dat je op Engelse sites zo ontzettend veel kunt vinden.
De basis van deze riem heb ik van deze site. Daar wordt verwezen naar een andere site, waar je een afbeelding ziet van een boek waar het patroon in staat. En zo kun je het patroon gebruiken, maar of dat nou zo de bedoeling is...... ik heb er in ieder geval dankbaar gebruik van gemaakt!

Hier de vertaling van het patroon en mijn eigen aanvulling:

* Begin met een ketting van 9 lossen
Toer 1: (4 stokjes, 3 lossen, 4 stokjes) in de 6e losse vanaf de haaknaald, 2 lossen overslaan, 1 stokje in de laatste losse (13 steken)
Toer 2: 3 lossen (= stokje), keer het werk, (4 stokjes, 3 lossen, 4 stokjes) in 3-lossen gat van vorige toer, sla 4 stokjes over, 1 stokje.

Herhaal toer 2 tot de gewenste lengte en eindig met een halve vaste. Om de 'V-vorm' mooi te krijgen is het handig om na het haken van de eerste 4 stokjes, deze opzij te schuiven en dan verder te gaan met de rest van de toer.Ik heb de riem breder gemaakt door hem helemaal om te haken als volgt:
De draad niet afknippen aan het eind, maar met boogjes terug naar beneden haken: in het eerste gat (halve vaste, half stokje, stokje), in het volgende gat (stokje, half stokje, vaste). De lossen van het begin omhaken met vasten. Dan weer naar boven met boogjes. De punt ook weer omhaken met vasten. Eindig met een halve vaste en hecht af.

De punt heeft al een gat om te gebruiken als je de riem wilt sluiten met een knoop.
2 opmerkingen:

  1. Dat is hip! Mooi gemaakt en leuk voor iedere jurk een andere kleur. Haak ze!groetjes Mariëtte

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk zeg zo’n riem. Leuk om in allerlei maten en kleuren te maken.
    Bedankt voor het patroon, want mijn engels is niet zo goed.

    BeantwoordenVerwijderen